Frågor & svar » PantaPåsen
STÄNG ✕
Jag vill veta mer om PantaPåsen
Fyll i formuläret nedan så återkopplar vi så fort vi kan!

Frågor & svar

Vi lägger ut cirka 250 kr per person och år på plastpåsar. Pengar som du skulle få tillbaka och samtidigt göra en bra sak för miljön med PantaPåsen®.

Plastpåsarna som finns på rulle i butik är slitstarka, tunna och billiga jämfört med vanliga plastpåsar. Det innebär bland annat att det går åt mindre energi att tillverka dem, vilket är bra för miljön. Om alla använde komposterbara påsar skulle koldioxidutsläppen minska med 24 5000 ton per år. Det motsvarar uppvärmningen av 200 000 villor. En annan fördel är att påsarna i rullar saknar miljöfarligt tryck på utsidan, som annars är ett stort problem.

Tyvärr är papperspåsar mindre miljövänliga än vad många tror. Även om de är förnybara, kräver tillverkningen betydligt mer energi (upp till fyra gånger så mycket) och transporter jämfört med plastpåsar.

Denna typ av plastpåsar går sällan att återvinna, eftersom påsarna förstör den övriga plaståtervinningen. Ofta är det enda sättet att bryta ner dem att göra detta i en laboratoriemiljö. En annan risk med nedbrytningsbara plastpåsar är att människor slänger påsarna i naturen, eftersom de tror att det är ofarligt.

Det stämmer i någon mån. Plast som inte kan återvinnas går att skicka till förbränning och energiåtervinning, men annars bör plast återvinnas. Fördelen med att återvinna via PantaPåsen® är att plasten redan är sorterad, tack vare vårt pantsystem. Därmed är den också lättare att tillverka nytt material av.

Visserligen går det att utvinna cirka 50% av energin genom vanlig förbränning.  Men med PantaPåsen® kan du vara säker på att vi återvinner 100% av de plastpåsar som samlas in som blir nya produkter.

Är inte miljöbelastningen från återvinning större än via förbränning? Det här är en vanlig myt. När Chalmers Industriteknik (CIT), en Stiftelse grundad av Chalmers tekniska högskola, studerade detta kom de fram till att energibesparingen är betydande när plasten återvinns istället för att förbrännas. Vill du läsa hela rapporten?

Den är bra om du aldrig glömmer den. Brittiska miljöverket visade nyligen att en tygpåse måste användas 131 gånger för att dess miljöpåverkan ska hamna på samma nivå som tillverkningen av en plastpåse.

Alla insatser för miljön är bra. Med pant så vill vi ge konsumenter ett större incitament för att i högre grad återvinna sina påsar. På så sätt spar vi på jordens resurser.

Många slutar i soporna och bränns. Påsar som vi skulle kunna tillverka nya utav. Med PantaPåsen® tar man vara på materialet, vilket minskar åtgången av material och energi för att framställa en ny påse. Genom att byta från vanliga plastpåsar till avfallspåsar sparar du dessutom sex gånger pengarna.

Samarbeten